Als het rolluik piept – zoek en verhelp de oorzaak

De belangrijkste in een notendop
  • Voor het piepen van de luiken zijn er meestal maar twee mogelijke oorzaken, die gemakkelijk weggenomen kunnen worden.
  • Oorzaak is altijd, zoals bij elke technische constructie, dat harde materialen tegen elkaar wrijven.
  • De gemakkelijkste manier om de storende plek te vinden is te vertrouwen op je gehoor.

Je hoeft je niet per se zorgen te maken als het rolluik na verloop van tijd begint te piepen. Dit is volkomen normaal. Maar het piepende geluid is vervelend voor de oren en werkt op den duur op je zenuwen. Wat kun je er dus aan doen?

De reden voor piepende luiken

De oorzaak van het piepende geluid is het tegen elkaar wrijven van harde materialen. Dit is trouwens het geval met elke technische constructie. Maar het piepen wordt door de meeste mensen als zeer onaangenaam en vervelend ervaren. Het ontwikkelt zich in de loop der jaren, zoals ook de tand des tijds aan een rolluik knaagt. Het goede nieuws is dat het gepiep even snel verdwijnt als het verschenen is. Het is belangrijk om uit te zoeken waar het piepen precies vandaan komt. Waar ligt de oorzaak?

Rolladen quietscht

Deze oorzaken zijn mogelijk

In de meeste gevallen zijn er precies twee oorzaken die verantwoordelijk kunnen zijn voor het piepen:

  1. De latten eindigen: Deze zijn in de geleiderails bevestigd en kunnen zo tegen de rolluikpanelen schuren. Je zou ook kunnen zeggen dat ze schuren als het rolluikgordijn omhoog of omlaag gaat. Als de rolluiken in een mechanische scheefstand komen, ontstaan de vervelende piepende geluiden. Als alternatief kunnen de latten ook kromgetrokken zijn. Als de randen van de lamellenzijden helemaal afgesleten zijn, kan dit ook de oorzaak van het piepen zijn. Als er vuil of ander vuil in de kanalen van de geleiderails zit, kunnen die het rolluik doen piepen.
  2. De bevestigingselementen: Meestal zit de oorzaak van het piepen in de overgang van de bevestigingselementen. Deze zit precies tussen de latten. Vooral bij oudere rolluiken, waarvan de lamellen nog met koorden en draden verbonden zijn, is dit gevaar gegeven. Onaangenaam gepiep, dan het gevolg. Bij nieuwe en moderne rolwinkels treedt piepen minder vaak op, omdat deze lamellen van aluminium of kunststof hebben. Deze zijn aan de onder- en bovenrand voorzien van een vasthoudprofiel, dat haakt. Het vasthoudprofiel veroorzaakt meestal geen storende geluiden. Oude rolluiken zijn dus meestal problematisch.

Hoe de oorzaak te vinden

Op het eerste gezicht en van buitenaf is de reden van het piepen meestal niet te achterhalen. In zeldzame uitzonderlijke gevallen is dit echter mogelijk. Het is daarom zinvol de rolluikkast te openen en binnenin een kijkje te nemen.

Op deze manier kun je snel zien of de lagers vastgelopen zijn. Als ze niet de oorzaak zijn van het piepen, gaat de tweede blik naar de latten. Het is gemakkelijk te zien of ze verschoven zijn, en tegen elkaar.

Als ook deze in orde zijn, gaat de blik in de richting van het verplaatsingsslot. Hier kunnen de veren het probleem zijn, die ook krom kunnen trekken. Zo komt het tot een verstopping van de luiken. Dit leidt tot het vervelende piepen. Wie met de ogen niets kan herkennen, moet op zijn oor vertrouwen en het storende geluid zo lokaliseren. Dit werkt meestal beter dan met de ogen.

Als de oorzaak eenmaal gevonden is, is die gemakkelijk weg te nemen. Soms is het voldoende de plek in te smeren om het piepen van de luiken te doen ophouden.

Als de lamelverbindingen het probleem zijn

Als de oorzaak in de lamelverbindingen ligt , moeten die gesmeerd worden. Het piepende geluid zal dan snel verdwijnen. Om dit te doen laat je het rolluik zo ver zakken dat je duidelijk de spleten kunt zien die tussen de afzonderlijke lamellen zitten. De gleuven zijn nu wijd open en kunnen gesmeerd worden. Als de verbindingen van plastic zijn, kun je het beste een teflon spray gebruiken. Als het een mengsel van plastic en metaal is, is WD-40 of Caramba olie een betere keus.