De barrièrevrije badkamer – voor meer veiligheid in de badkamer

De belangrijkste feiten in het kort
 • Een badkamer zonder drempels is geschikt voor mensen van alle leeftijden.
 • Behalve een stijlvol uiterlijk biedt hij ook maximaal badkamercomfort.
 • De kosten kunnen door overheidssubsidies omlaag gebracht worden.

In de moderne woninginrichting is de barrièrevrije badkamer nu een must-have. Ze zijn niet alleen geschikt voor senioren en mensen met gezondheidsbeperkingen, maar zorgen ook voor een gevoel van welzijn voor alle generaties. Toegankelijke badkamers zijn moderne oplossingen met een frisse uitstraling, comfortabel en op de toekomst gericht.

Wat zijn de barrières in de badkamer?

Afsluitingen in de badkamer kunnen gevarieerd zijn en ook ongevallenpunten zijn. Deze omvatten:

 • een glad oppervlak
 • een douche met een randje
 • een voorwerp dat moeilijk te bereiken is
 • een hoge badrand.

Mensen die geen lichamelijke beperkingen hebben hebben het meestal niet moeilijk met deze hindernissen om te gaan. Niettemin is de barrière er en hij vormt een gevaar voor de veiligheid. Daarom is het doel van de toegankelijke badkamer dit risico zo veel mogelijk te verminderen en het badkamercomfort te maximaliseren.

Veiligheid door een drempelvrije badkamer

Toegankelijkheid begint met een badkamer die vrij is van struikelgevaren, gaat verder met oppervlakken waarop men niet kan uitglijden en eindigt met het vermijden van brandwonden.

Een douche die gelijk is met de vloer hoort in elke moderne badkamer thuis. Het is gelijkvloers en gemakkelijk te bereiken, zelfs voor rolstoelgebruikers. Tegenwoordig is daarvoor geen betegelde plaats meer nodig. De materialen die tegenwoordig gebruikt worden zijn van hoge kwaliteit, vooral als het om veiligheid gaat. Geëmailleerde douchevlakken, die gelijk met de vloer geïnstalleerd worden, garanderen comfortabel gebruik zonder randen en drempels. Bovendien hebben ze, behalve een vlakke vormgeving, ook een aantrekkelijk uiterlijk.

Barrierefreies Bad

Flexibel door elke levensfase

In elk van onze levensfasen hebben we heel individuele behoeften. Een jong gezin met kinderen stelt andere eisen dan een stel op gevorderde leeftijd. Hiermee moet rekening gehouden worden bij het plannen van de badkamer. Architecten en bouwers die duurzaam handelen laten zich leiden door de behoeften van de afzonderlijke levensfasen. Daarom is de badkamer dan ook zo ontworpen dat hij optimaal gebruikt kan worden door mensen van alle leeftijden en senioren in staat stelt zo lang mogelijk een zelfbepaald leven te leiden. Samengevat is een badkamer perfect barrièrevrij als het zowel een kinderbadkamer als een badkamer geschikt voor senioren is.

Elk van onze levensfasen heeft zijn eigen gebruiksgewoonten. Als klein kind maken we al lerend kennis met persoonlijke hygiëne, ouders brengen maar korte tijd in de badkamer door, terwijl senioren aanzienlijk meer tijd in de badkamer doorbrengen. Senioren zijn dan ook blij dat er comfortabele hulp voor hen is in de badkamer. Maar alle generaties hebben één ding gemeen: het verlangen naar onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Het is belangrijk hier recht aan te doen.

De wastafel in een toegankelijke badkamer

Als een wastafel drempelloos moet zijn, kan hij eronder geschoven worden en heeft hij geen onderkast en geen sifon. Dit is niet alleen belangrijk voor mensen in een rolstoel. Als een bejaarde een rollator gebruikt, kan hij daarmee heel dicht bij de wastafel komen. Kinderen kunnen ook op een krukje heel dicht bij de wastafel komen.

Wastafels die eronder gereden kunnen worden scheppen ook opbergruimte voor wasmanden en badkamerkrukjes. Goede keuzes voor toegankelijke ijdelheid zijn vrijhangende ijdelheid aan de muur, ingebouwde ijdelheid, en ijdelheid met aanrecht. Bovendien zijn er wastafelkommen verkrijgbaar die flexibel op een eenvoudige steunplaat gemonteerd worden. Deze zien er bijzonder stijlvol uit en zetten een bijzonder accent. Hulpstukken die niet aangeraakt hoeven te worden zijn ook handig. Tegelijk verhogen ze het badkamercomfort.

Barrièrevrije badkuipen

Een badkuip is drempelloos als hij een brede rand heeft en handgrepen om het in- en uitstappen te vergemakkelijken. Steun- of grijprelingen zijn niet alleen belangrijk voor oude mensen, maar ook voor jong en oud, ziek en gezond. Tussen haakjes, deze handgrepen zijn ook verkrijgbaar als stijlvolle design handgrepen.

Het uiterlijk van een toegankelijke badkamer

Zo’n toegankelijke badkamer is echter niet alleen praktisch, maar ook visueel bijzonder aantrekkelijk. Of het nu de gelijkvloerse, glanzende douche is zonder voegen, er zijn geen randen en de overgangen zijn glad, of de badkamervloer vormt een eenheid met de douche, de aanblik is samenhangend. De vormgeving lijkt gereduceerd, maar toch oogt de ambiance stijlvol.

Duurzaamheid

Als je je badkamer van jongs af aan met het oog op je toekomst wilt inrichten, moet je vertrouwen op duurzame materialen, want je wilt tenslotte dat je badkamer tientallen jaren visueel aantrekkelijk blijft. Staalemaille heeft zich hier bewezen voor douches en andere producten. Dit biedt ook het voordeel dat het oppervlak niet poreus en naadloos is en dus gemakkelijk schoon te maken. Als je dan kiest voor een parelend effect, blijft er ook geen kalk of vuil aan plakken. Duurzaamheid en snel schoonmaken in één.

Subsidies

Het bouwen van of verbouwen tot een toegankelijke badkamer is niet goedkoop. Gemiddeld kost een badkamer van zes vierkante meter zo’n 8.000 euro. De KfW Bank geeft echter een subsidie als er een voor gehandicapten geschikte badkamer gebouwd wordt of als barrières door een verbouwing verlaagd worden. De betreffende DIN normen moeten echter strikt in acht genomen worden.

De aanvraag voor een subsidie moet altijd worden ingediend vóór de aanvang van de bouwwerkzaamheden of de aankoop van hulpmiddelen. De KfW Bank subsidieert alle maatregelen die een huis of flat moderniseren met het oog op de toekomst. De subsidie kan oplopen tot EUR 6.250. Dit geldt voor de volgende bouwmaatregelen:

 • de aanleg van doucheruimten op gelijk niveau
 • de verandering van de indeling van de badkamerruimte
 • de modernisering van de sanitaire voorzieningen.

Alle verbouwingen die barrièrevrije toegankelijkheid creëren en die voldoen aan DIN 18040-2 komen in aanmerking voor financiering. Hiertoe behoren ook douches, badkuipen en wastafels. De KfW financieringsprogramma’s heten

 • KfW financieringsprogramma nr. 455-B: “Aan de leeftijd aangepaste omschakeling” (subsidie)
 • KfW bevorderingsprogramma nr. 159: “Aan de leeftijd aangepaste omschakeling” (lening).

Alle particulieren, ongeacht hun leeftijd, kunnen deze subsidies aanvragen. Ze moeten echter wel:

 • De eerste koper zijn van een gerenoveerde eengezins- of tweegezinswoning of een gerenoveerd appartement
 • Eigenaar zijn van een eengezins- of tweegezinswoning met maximaal twee wooneenheden of van een appartement
 • Een particulier zijn binnen een vereniging van huiseigenaren
 • Zijn huurders met een moderniseringsovereenkomst met de huisbaas.

Ziektekostenverzekeraars dekken meestal de kosten van hulpmiddelen zoals douchezitjes, handgrepen en badliften. Ze zijn geen voorstander van bouwmaatregelen.

Een verzekering voor langdurige zorg dekt de kosten van renovatiemaatregelen voor een persoon die langdurige zorg nodig heeft, die de persoonlijke leefomgeving verbeteren.
Er zijn ook subsidies van de gemeentelijke bureaus ter bevordering van de woningbouw, en van de staats- en regionale banken.


Wie op jonge leeftijd met het oog op zijn eigen toekomst een drempelvrije badkamer bouwt, zal het op oudere leeftijd gemakkelijker hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *