Een afdak boven de voordeur – bescherming tegen weer en wind

De belangrijkste feiten in het kort
 • Een luifel boven de voordeur beschermt tegen het weer en schept bergruimte.
 • Behalve zelf bouwen kun je ook geprefabriceerde bouwpakketten kopen in speciaalzaken en op het Internet.
 • Voordat je de overkapping installeert, moet je bij de plaatselijke bouwinspectie nagaan of je een vergunning nodig hebt.

Een luifel voor de voordeur schept een vriendelijke sfeer voor elke gast en natuurlijk ook voor de bewoners. De vooringang is immers het visitekaartje van elk huis. Bovendien wordt de gevel visueel verbeterd en beschermd tegen weer en wind.

De mogelijkheden voor een overkapping

Een luifel boven de voordeur beschermt tegen weer en wind. Het maakt geen verschil of het sneeuw en regen is of zon en wind. Voor het uiterlijk moet het echter een harmonieus geheel vormen met het huis. Het is ook belangrijk dat hij gemakkelijk te onderhouden is, stabiel, veilig en weerbestendig. Er zijn twee manieren om een overkapping te plaatsen:

 • door een zelfgebouwde overkapping
 • door een geprefabriceerd bouwpakket.

Natuurlijk laat zelfbouw ruimte voor meer eigen variaties. Maar het is niet moeilijk om zelf een overkapping te bouwen en te plaatsen.

Luifels voor voordeuren zijn er in ontelbare variaties:

 • gemaakt van glas
 • gemaakt van hout
 • gemaakt van roestvast staal
 • gemaakt van aluminium
 • modern of rustiek.

Vordach-Haustuer

De keuze voor een variant komt meestal overeen met de persoonlijke smaak en het uiterlijk van het huis. Een draagsysteem van roestvast staal in combinatie met glas ziet er licht en modern uit. Daarentegen zien constructies van hout met dakpannen er stevig uit. Dit is de ideale combinatie, vooral voor zelfbouw. Deze constructie heeft echter meer onderhoud nodig dan roestvast staal en glas.

De systemen voor een overkapping

De luifel boven de voordeur moet de hele ingang beschermen. Het moet ook minstens een deel van de buitenruimte omvatten. Dan kan het ook gebruikt worden als schuilplaats voor kinderwagens en fietsen. Ook voor brandhout of tuingereedschap dat je voortdurend nodig hebt en bij de hand wilt hebben.

Een overkapping kan op een aantal manieren gebouwd of aangebracht worden:

 • Zadeldak
 • Schilddak
 • Schuin dak
 • Plat dak.

Het monopitch dak is ideaal voor een grote ingangsruimte, bijvoorbeeld. Het is schuin en daardoor gemakkelijker schoon te houden. Als het regent, spoelt het water gewoon het vuil en stof weg.

Extra’s op een luifel zijn ook mogelijk. Deze omvatten perimeter regengoten en zijschermen als bescherming tegen de wind, maar ook als privacy schermen. Wie zijn eigen overkapping niet wil of kan installeren, kan terugvallen op overkappingssystemen uit de vakhandel. Er zijn ook talloze aanbiedingen op het Internet.

Veranker de overkapping stevig

De overkapping moet niet alleen zijn eigen gewicht dragen, maar ook bestand zijn tegen storm en hagel. In strenge winters komt daar nog de sneeuwbelasting bij. Daarom moet het dragend en veerkrachtig zijn.

De luifel kan direct boven de ingang van het huis aan de gevel bevestigd worden of via een zelfdragende staanderconstructie. Voor een veilige verankering moet evenzeer rekening gehouden worden met de toestand van de muur van het huis als met de keuze van het bevestigingssysteem. Het bevestigingssysteem moet gekozen worden in overeenstemming met het bouwmateriaal waarvan de wand gemaakt is.

Als de muur een isolerende laag heeft, moet de overkapping in het dragend metselwerk verankerd worden. Dit is de enige manier om de trekkrachten te weerstaan. De isolatielaag is meestal van minerale wol of hardschuim en kan geen veilige bevestiging garanderen.

Om de constructie in het dragend metselwerk te bevestigen, wordt de isolatielaag doorboord. Dan wordt een metalen pijp ingebracht. In deze metalen buis wordt een zeefhuls geplaatst. Nu kan het gevuld worden met injectiemortel. Tenslotte wordt een draadstang erin geschroefd, zodat de frameconstructie geplaatst kan worden.

Wat zegt het bouwbesluit

In de meeste gevallen wordt achteraf een luifel over de voordeur aangebracht. Maar de bouwvoorschriften moeten altijd in acht genomen worden.

Vanaf een bepaalde grootte van de bebouwde oppervlakte is de bouw onderworpen aan goedkeuring.

Daarom moet je, voordat je met het werk begint, aan de verantwoordelijke bouwinspecteur vragen of een vergunning nodig is. Op zijn minst moet advies ingewonnen worden bij een gespecialiseerd bedrijf om de statica, stabiliteit en draagkracht van de luifel boven de voordeur nauwkeurig te berekenen en te garanderen. Een goede verankering beschermt de constructie tegen instorting.

Montage op een muur met thermische isolatie

Zoals reeds gezegd heb je speciaal bevestigingsmateriaal nodig als je een afdak over de voordeur op een muur met thermische isolatie wilt monteren. Thermische isolatie is niet geschikt voor zo’n belasting. Hij is alleen bestand tegen een deurbel of een brievenbus. Maar geen overkapping. Deze relatief zware belasting moet altijd aan een dragende muur bevestigd worden. De systemen van Würth en Fischer zijn erkend en al vele jaren in gebruik. Beide bevestigingssystemen zijn uiterst betrouwbaar en zijn al vele jaren beproefd.

Würth

Dit systeem vereist speciaal gereedschap en een systeembouwpakket met diverse onderdelen. Het systeem heet het Amo-Max systeem. Hij kan gebruikt worden om afstanden tot twaalf centimeter te overbruggen.

Een gatenzaag met een centerboor freest een gat van vier centimeter diep in het pleisterwerk. Een widida boor dient als centerboor. Gebruik een boor die lang genoeg is, maak het boren af en plaats de deuvels. Het is belangrijk dat de draadstang lang genoeg uit de muur steekt. Een aluminium cilinder wordt nu in het gat gestoken. Dit dient als afstandhouder. Je hebt hier een speciaal gereedschap voor nodig.

De pleisterlaag kan overbrugd worden met een vulring en een centreerhuls. Zo wordt ook de koudebrug geminimaliseerd. Boorfouten kunnen met dit systeem gemakkelijk bijgesteld worden. Een voordeel voor sommige doe-het-zelvers!

Fischer

Het systeem van Fischer heet Thermax. Daarmee krijg je alles uit één bron. De thermische scheidingslaag is hier een zogenaamde anti-koude kegel. Hij is gemaakt van met glasvezel versterkt plastic. Dit voorkomt schimmel, schimmelvlekken en koudebruggen. Speciaal gereedschap is niet nodig.

Omdat de kegel versteld kan worden, zijn geen sluitringen nodig. Aan de andere kant kunnen boorgaten niet meer bijgesteld worden. Maar koudebruggen zijn er niet meer bij gebruik van dit systeem.

Het systeem heeft twee verschillende draadstangen, M12 en M16. De M12 is geschikt voor lengtes van zes tot elf centimeter, terwijl de M16 gebruikt kan worden voor lengtes van zes tot zeventien centimeter. Er wordt een passend gat in het metselwerk geboord en dan wordt de thermische isolatie passend uitgefreesd. Gebruik hiervoor de draadstang en de vastgeschroefde PVC kegel. Het geboorde gat moet nu grondig schoongemaakt worden. Nu kan een twee-componenten mortelmassa in het metselwerk worden geïnjecteerd.

Het hangt van het metselwerk af of deuvels gebruikt moeten worden of niet. Dan wordt de draadstang met de PVC kegel erin geschroefd. De kegel dient als compensatie voor de ontbrekende centimeters. Het bouwelement wordt dan in de binnenschroefdraad van de kegel gemonteerd.

Een luifel boven de voordeur beschermt niet alleen tegen weer en wind, maar verfraait ook het aanzicht van het huis.

2 gedachten over “Een afdak boven de voordeur – bescherming tegen weer en wind

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *