Een houten trap renoveren – deze mogelijkheden zijn er

De belangrijkste feiten in een notendop
 • Houten trappen kunnen ook door amateur-ambachtslieden gerenoveerd worden in een hanteerbaar tijdsbestek en met weinig moeite.
 • Er zijn verschillende mogelijkheden om een houten trap te renoveren.
 • Oude houten trappen zijn ware meesterwerken die het waard zijn bewaard te blijven.

De houten trap is al oud en kan kraken. Dan is het tijd om de houten trap te renoveren. Oude houten trappen zijn echte meesterwerken en hebben gewoon een onvergelijkbare charme die bewaard moet blijven.

Hoe renoveer je een houten trap?

Vergelijkbaar met parketvloeren kan een amateur-vakman een massief houten trap zelf afschuren. Schuurmachines zijn verkrijgbaar in gespecialiseerde houthandels of in doe-het-zelfzaken. Ze zijn uitstekend geschikt voor gebruik op massief houten treden.

In de regel zijn drie schuurgangen nodig, waarbij de korrelgrootte steeds fijner moet worden. Verander dus van een 25 grit naar een 40 grit naar een 80 grit. De schuurpassen verwijderen de oude kit van de houten trap, maar ook de erg ruwe schuursporen.

27%

(* = affiliate link / beeldbron: Amazon affiliate programma)

De schuurmachine kan meestal niet bij de hoeken komen. Hiervoor gebruik je eerst een schraper en dan een schuurpapier met dezelfde korrels. Dit maakt natuurlijk wat werk, maar het resultaat mag gezien worden. Uiteindelijk schittert het hout in zijn oude glorie.

Holztreppe renovieren

Herstellen van schade aan houten trappen

Strompelende en krakende geluiden op houten trappen zijn eenvoudig te repareren. Beschadigingen kunnen hersteld worden met voegplamuur en krakende vloerdelen of traptreden kunnen gerepareerd worden met kleine wiggen die eenvoudig in de kieren gedreven worden.

De houten trap schilderen

Als de houten trap geschuurd en gerepareerd is, kan hij niet zomaar geschilderd worden. Maar eerst het een en ander. In elk geval is het belangrijk dat de houten trap met zijn bekleding bestand is tegen de toekomstige belasting.

 • Als de houten trap vooral trapbomen en stootborden van zacht zachthout zijn en de treden van heel hard beukenhout, kan hij gemakkelijk opgeknapt worden.
 • Als de treden van zuiver naaldhout zijn, is het beter er linoleum of tapijt op te leggen.
 • Als de houten trap al geolied is, moet hij na het schuren opnieuw met hardwaxolie behandeld worden.
 • Als de trap al gevernist is, wordt hij nu ook opnieuw gevernist. Alleen wie de oude houten trap echt goed schuurt, kan hem daarna anders behandelen.

Wie olie voor de traptreden wil gebruiken, moet bedenken dat dan sneller vuilsporen zichtbaar worden. Dit geldt ook voor gekleurde vernis. Als alternatief kan voor heldere vernis hardwaxolie gebruikt worden.

30%

(* = affiliate link / beeldbron: Amazon affiliate programma)

Als de trappen intensief gebruikt worden, moeten ze regelmatig opnieuw in de was gezet worden. Om dit te doen heb je bijenwas en een wollen doek nodig. De bijenwas wordt slechts dun opgebracht en dan uitgepoetst. Vuil wordt het best verwijderd met heet water.

Houten trap renoveren met tapijt

Als je al een tapijt op je houten trap hebt, kun je het verwijderen en dan vervangen.

Als een rand al los zit bij de hoek, kun je proberen hem eenvoudig los te trekken. Als dat niet werkt, zul je je toevlucht moeten nemen tot chemische middelen. Om te testen of het tapijt met wateroplosbare kleefstof vastzat, giet je wat warm water in de hoeken, laat het een uur of twee intrekken, en probeer dan het tapijt naar beneden te trekken zonder veel kracht te gebruiken. Als dit gelukt is, moet je de hele trap met water besproeien en dan kun je hem helemaal lostrekken. Chemische middelen zijn op deze manier niet nodig.

Er is veel kracht nodig als de lijm waterdicht was. Dan heb je een spatel en een tapijtmes nodig. Eerst gebruik je het mes om het tapijt in kleine stukjes te snijden. Daarna wordt het van de traptreden afgepeld. De overgebleven lijm wordt dan met de spatel verwijderd. Als je de lijm er van tevoren met water of azijn afwrijft, gaat het wat gemakkelijker. Er moet een beetje afwasmiddel aan het water toegevoegd worden. De lijm moet helemaal verwijderd worden om zonder problemen verder te kunnen werken.

Als je de oude houten trap helemaal hebt blootgelegd, heb je nu de keus. Moet er weer een nieuw tapijt gelegd worden of moet de trap als een zuiver houten trap blijven bestaan. Wie voor een zuiver houten trap kiest, moet hem dan intensief schuren en daarna goed vernissen.

Ongewoon, maar goed

Een houten trap wordt een echte blikvanger als je hem met behang versiert. Voorwaarde is wel dat het behang op de muur niet te opvallend is, zodat de aanblik niet te warrig wordt. Nodig is er voor:

 • een snijder en een duimstok
 • dubbelzijdige kleefband
 • Behang naar keuze
 • een snijrail
 • een snijmat.

Meet dan de breedte van het loopvlak en de hoogte van de stootborden uit. De maten worden met een snijrail overgebracht op het behang van je keuze. Men neemt er een potlood voor. Als alternatief kan van karton een sjabloon gemaakt worden. Dan gaat het overbrengen van de maten wat sneller. Het behang wordt met de cutter uitgesneden. Het dubbelzijdige plakband wordt aan de boven- en onderkant van de afzonderlijke stootborden bevestigd. Nu moet het behang alleen op het plakband geplakt worden. Een kleine tip: het is gemakkelijker met twee mensen!

Dubbelen op de houten treden

Een laatste manier om een houten trap te renoveren is door de treden te verdubbelen. Elke afzonderlijke trede wordt gewoon opnieuw bekleed. Dit is ook geschikt voor metalen en stenen trappen. Er zijn heel speciale renovatiesystemen die het werk wat gemakkelijker maken. Maar in elk geval moet de trap tot op de millimeter nauwkeurig afgezaagd worden. Elke trap heeft immers zijn eigen afmetingen. In dit geval helpen sjablonen ook. Geduld is dus geboden.

De afzonderlijke stappen:

 1. De oude vloerbedekking en het vernis moeten helemaal verwijderd worden. Een staalborstel is hiervoor geschikt.
 2. Dan worden de treden en stootborden horizontaal en verticaal opgemeten.
 3. De overhang moet gecontroleerd worden. Ga hiervoor na of de voorste rand van de trede over de rand van de trapboom uitsteekt. Als de oude trede-rand uitsteekt, moet de oude trede-neus ingekort worden. Als alternatief kunnen de langsliggers meer verdubbeld worden. Nu kunnen de verworven trede-elementen op maat geknipt worden, precies passend.
 4. Nu wordt de lijm op de traptrede aangebracht in serpentine lijnen en verdeeld. De installatietijd is ongeveer tien minuten.
 5. De rand van de nieuwe trede wordt ook aan de achterkant met lijm ingesmeerd. Plaats dan de nieuwe trede op de oude trede en stel hem waterpas met een waterpas. De nieuwe trede wordt nu naar het oude stootbord geschoven en met een rubberen hamer naar beneden gedrukt.
 6. Ga op dezelfde manier te werk met het stootbord.
 7. De voegen en naden hoeven nu alleen nog maar afgekit te worden. Gebruik hiervoor een randverzegelaar van siliconen of acryl.
 8. Voor gebruik moet de trap grondig gereinigd worden.

Er zijn veel mooie manieren om een oude houten trap een nieuwe glans te geven.

38 gedachten over “Een houten trap renoveren – deze mogelijkheden zijn er

 1. family mag

  وب سایت ایرنیوزفا یک سایت خبری خوب در زمینه وب سایت خبری ارائه اخبار روز دنیا اخبار جهان اخبار ایران اخبار تهران اخبار جدید و سریع است
  با تشکر از مطلب خوبتون

 2. Bernie Vescio

  Hi! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this page to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!|

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *