Een stenen trap bekleden – met welk materiaal?

De belangrijkste feiten in het kort
  • Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor de bekleding van een stenen trap.
  • De keuze hangt niet alleen af van persoonlijke smaak, maar ook van de eisen die aan de trap gesteld worden.
  • Natuurlijk, antislip, klassiek of modern, er is voor elk wat wils.

Stenen trappen zijn robuust en duurzaam. Wie van een meer puristische inrichting houdt, krijgt een stenen trap zonder bekleding. Maar niet elke inrichtingsstijl past bij een stenen trap. Daarom kan het zinvol zijn om de stenen trap te bedekken. Ook als de trap in jaren vordert, kan bekleding hem een nieuwe glans geven.

Welke materialen zijn geschikt?

Als je de naakte stenen trap niet meer mooi vindt, of als je als huurder gewoon een andere stijl in je huis hebt, kun je de trap bekleden. Er zijn hiervoor veel materialen beschikbaar:

  • Tapijten
  • Tegels
  • Hout
  • Sisal
  • Vinyl.

Welk materiaal je uiteindelijk kiest hangt niet alleen af van je smaak, maar ook van de hoeveelheid gebruik die de trap zal krijgen. Dit zal zeker afhangen van waar de trap zich in het huis bevindt.

Tegels als trapbekleding

Tegels zijn aantoonbaar de klassieke keuze voor zowel binnen- als buitentrappen. Stenen trappen zijn perfect als basis. Maar voor velen lijken tegels nogal ouderwets. Anderzijds zijn ze gemakkelijk schoon te maken, wat ideaal is voor een gemeenschappelijke trap in een flatgebouw. Maar tegenwoordig is er een ruime keuze aan tegels in verschillende vormen, kleuren en patronen. Er is voor elk wat wils. Zo ouderwets was gisteren.

Langwerpige tegels zijn erg in de mode. De overheersende kleuren zijn crème, beige en grijs. Maar tegels in marmer, hout en betonlook zijn ook verkrijgbaar en kunnen gemakkelijk gebruikt worden om de stenen trap te bedekken. Maar wees voorzichtig, de slipweerstand moet gegeven zijn. Tegels met een gefreesd traptrede profiel zijn hiervoor geschikt. Deze profieltegels vind je in bouwmarkten en tegelateliers.

Parket van hoge kwaliteit voor het bekleden van de stenen trap

Voor het bekleden van de stenen trap is parket het meest hoogwaardige materiaal. Meestal zijn alleen de horizontale treden van de stenen trap met hout bekleed. Het effect van het oppervlak is dan het grootst, want het uiterlijk van het parket kan zich volledig ontvouwen. De verticale kant van de treden blijft zoals hij is. Als alternatief kunnen ze neutraal geschilderd worden. Als de vloer al voorzien is van parket, is het resultaat een uniform totaalbeeld van de woonruimte.

Let op, niet elk installatiepatroon kan op een traptrede uitgevoerd worden.

Voor traptreden moet het patroon bestaan uit horizontaal uitgelijnde staafjes. Deze omvatten

  • het scheepsbodemparket, want het is evenwijdig, maar met onregelmatig verspringende voegen
  • de parallelle binding, want de staafjes zijn op dezelfde hoogte geplaatst en evenwijdig aan elkaar.

Steintreppe verkleiden

Hout om de stenen trap te bedekken

Liefhebbers van hout kunnen hun favoriete materiaal ook gebruiken om een stenen trap te bekleden. Hout is natuurlijk en mooi om te zien. Als de stenen trap al wat ouder is, kunnen houten treden de juiste keuze zijn om de trap een nieuwe glans te geven. Er zijn hiervoor genoeg houtsoorten beschikbaar:

Wat je ook kiest, het is belangrijk dat je er zeker van bent dat het hardhout is. Voor het lijmen van de afzonderlijke stappen moet een montageschuim gebruikt worden. Als alternatief kan een montagelijm gebruikt worden. Hardhout is bijzonder veerkrachtig. Zelfs de hevigste stoten en zelfs spijkerhakken kunnen hem niet deren.

Het wordt gezellig met een tapijt

Een tapijt zorgt voor gezelligheid. Het is gemakkelijk te leggen. De voeten zijn warm en zacht. Bovendien dempt hij de trede en is anti-slip. Er zijn dus goede redenen om een tapijt te kiezen voor de bekleding van je stenen trap.

Het aanbod op de markt van de gespecialiseerde handel of de bouw is enorm. Bij het kopen moet je er altijd op letten dat het tapijt een hoge pooldichtheid heeft. Het moet gemaakt zijn van vezels van hoge kwaliteit en een stevige bodem hebben. Als de trap vaak gebruikt gaat worden, moet men voor de allerhoogste kwaliteit gaan.

Als je een tapijt kiest, kun je zowel de stootborden als de treden helemaal met tapijt bedekken. Het tapijt wordt bevestigd met dubbelzijdig plakband. Visueel ziet het er fraaier uit als aan de voorkant van de trede een railprofiel bevestigd is. Maar dat is een kwestie van smaak.

Als je het mooi vindt, en als je het wat eenvoudiger wilt, kun je ook een loper op de stenen treden leggen. Maar de combinatie van stenen treden en loper is niet naar ieders smaak.

Sisal – natuurlijkheid is troef

Wie op natuurlijkheid zet, grijpt naar sisal. De sisalvezels worden verkregen uit de bladeren van de agave in de hooglanden van Mexico. Ze hebben een bijzonder natuurlijke flair.

Als de bladeren geoogst zijn, worden ze tot sisal tapijten geweven. Zo worden ze bij ons thuis als vloer- of trapbekleding gebruikt. Ze worden gekenmerkt door hun weerstand, robuustheid en onmiskenbare natuurlijke charme. Ze zijn verkrijgbaar in natuurlijke tinten, meestal bruin of beige. Maar kleuren als rood en blauw zijn nu ook in de handel verkrijgbaar. Sisal kan helemaal op de trap gelegd worden of als loper. De natuurlijke charme blijft in elk geval behouden.

Vinyl – het goedkope alternatief

Vinyl is verkrijgbaar in een brede waaier van decors, zodat er voor elke woonstijl wel iets bij zit. Het is niet alleen verhoudingsgewijs goedkoop, maar ook slijtvast en zeer veelzijdig. Visueel zijn er vinyl vloeren in marmer, kurk en hout, en ook in natuursteen.

Als de stenen trap echt vaak gebruikt wordt, is vinyl het slimme alternatief voor de andere materialen. Vuil en stof zijn gemakkelijk weg te vegen op vinyl vloeren. Zelfs een stofzuiger kan hier zonder problemen gebruikt worden. Of het nu gaat om schokken, nattigheid of krassen, ze maken allemaal geen schijn van kans op vinyl.

Vinyl is elastisch, dankzij weekmakers. Deze weekmakers zijn tegenwoordig echter niet meer schadelijk voor de gezondheid. Je kunt dus zonder problemen voor vinyl gaan. De meeste fabrikanten van vinyl geven de consument gemoedsrust door een verzegeling te gebruiken.

Vinyl wordt aangebracht met behulp van profielrails. Ze worden met een speciaal kleefmiddel vastgelijmd. Vinyl is maar ongeveer twaalf millimeter in doorsnee. Het is daarom ideaal voor stenen trappen als oorspronkelijk geen trapbekleding bedoeld was, want de hoogte verandert maar heel weinig.

Stenen trappen zijn meestal visueel een blikvanger in huis. Bovendien worden ze meestal heel vaak gebruikt. Daarom moet de bekleding van een stenen trap slipvast zijn en gemakkelijk begaanbaar. Het is ook belangrijk dat je je op je gemak voelt bij de bekleding. Daarom moet je het materiaal altijd zorgvuldig kiezen.

1 gedachte op “Een stenen trap bekleden – met welk materiaal?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *