Infrarood verwarming – Is het de aanschaf waard?

De belangrijkste feiten in een notendop
 • De aanschaf van een infrarood verwarmingssysteem is de moeite waard voor een passiefhuis.
 • In afzonderlijke kamers in een huis of appartement kan het een lonend alternatief zijn voor gewone verwarming.
 • Voor het uiterlijk bieden infraroodverwarmers vele inrichtingsmogelijkheden.

Veel huiseigenaren vragen zich af of de installatie van een infrarood verwarming voor hen de moeite waard is. Voor passiefhuizen, want hier is de warmtebehoefte zeer gering, kan men deze vraag waarschijnlijk met een duidelijk “ja” beantwoorden. Meer de moeite waard is echter het gebruik van infrarood verwarming, in afzonderlijke kamers van het huis.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Het is koud buiten en zo nu en dan heb je verwarming nodig. In deze situatie zou een verwarming die slechts met tussenpozen gebruikt kan worden precies goed zijn. Dit is een toepassingsgebied voor infrarood verwarming, want de behaaglijke warmte verspreidt zich net zo aangenaam als die van een kachel.

Bovendien kunnen infraroodverwarmers zowel binnen als buiten gebruikt worden. Er zijn dus veel mogelijke toepassingen.

Zoals de naam al zegt, wordt infrarode straling gebruikt voor verwarming. Dit zijn elektromagnetische golven met een golflengteband tussen 3 en 50 μm. Voor mensen is dit bereik zonder gevaar. Elektrosmog komt hier niet voor.

Infrarood kachels worden geregeld door een radiografische thermostaat. Deze heeft een ontvanger en zender, die tussen het verwarmingselement en het stopcontact gemonteerd worden. Een infrarood verwarming verwarmt het oppervlak waarop hij straalt en niet de lucht zoals bij gewone verwarmingstoestellen. De meubels en voorwerpen in de kamer absorberen de warmtestraling en geven die af aan de kamer.

(* = affiliate link / beeldbron: Amazon affiliate programma)

De voordelen en nadelen van een infrarood verwarming

Hoewel infrarood verwarming niet aan elke huiseigenaar kan worden aanbevolen, heeft ze naast dit nadeel ook veel voordelen te bieden:

 • het heeft een zeer lange levensduur
 • er is geen gevaar voor brand
 • moeten de onderhoudsuitgaven als gering worden geschat
 • de aanschafkosten zijn laag
 • het energieverbruik is ook heel laag
 • het is gemakkelijk te installeren
 • Er is geen stof of vuil
 • het is heel decoratief, want het is ook verkrijgbaar met foto’s.

Maar ook met een paar nadelen moet rekening gehouden worden:

 • het huis moet goed geïsoleerd zijn
 • het is niet geschikt voor een permanente verwarming van de woonruimte
 • de bedrijfskosten zijn hoog, omdat de energiekosten hoger zijn dan die van conventionele brandstoffen.

infrarot-heizung

Bij deze kosten moet men rekenen

De kosten hangen, zoals gezegd, af van de omstandigheden van het gebruik van een infrarood verwarmingstoestel. De benodigde elektriciteit is niet bepaald goedkoop en dus kan de infrarood verwarming al snel een kostenval worden. Meestal scoort dit argument met oude gebouwen. Maar als het gebouw goed geïsoleerd is, kan het gebruik van infrarood verwarming de moeite waard zijn, omdat de energieprijs gecompenseerd kan worden door de lage onderhoudskosten.

Voor elke vierkante meter woonruimte heb je ongeveer 60 tot 100 watt verwarmingsvermogen nodig. Voor een appartement van ongeveer 60 vierkante meter zijn dus vijf 1.000-watt radiatoren nodig. Deze zouden tussen de 2.000 en 5.000 euro kosten. Een kostenfactor is ook de geheel persoonlijke organisatiewens.

De grootte van het infrarood verwarmingstoestel

Om de verwarmingskosten niet onnodig op te drijven, moet men de afmetingen van de infrarood verwarming precies berekenen.

Wie meer dan 60 tot 100 watt verwarmingsvermogen per vierkante meter nodig heeft, kan beter afzien van de aanschaf van een infrarood verwarming. De verwarmingskosten zouden te hoog zijn.

Om de energie optimaal te kunnen gebruiken, moet men veel kleine dan een paar grote kachels kopen. Voor een kamer van 25 vierkante meter zou 2.500 watt verwarmingsvermogen nodig zijn. Hiervoor heb je 5 kleine infraroodverwarmers van elk 500 watt nodig. Dan zou de warmte verstandig verdeeld worden. Met de aanschafkosten moet men rekenen op 2.000 euro. Afhankelijk van het elektriciteitstarief komen daar nog de energiekosten bij. Met een gemiddelde bedrijfstijd van de verwarming van 1.500 uur in het jaar met een prijs tussen 650 en 1.250 euro moet gerekend worden.

Wanneer is het de moeite ze te gebruiken?

Het hangt af van het juiste gebruik. Dan kan een infrarood verwarming je helpen geld te besparen. Maar een goede isolatie van het huis is essentieel. Pas dan is er weinig warmte nodig, die ook een bepaalde tijd in huis blijft. Als alternatieve variant heeft infraroodverwarming zich ook bewezen in afzonderlijke kamers, zoals de kelder of hobbykamer. Hier zijn de kosten lager dan bij gebruik van een gewone verwarming.

Infrarood verwarming in oude gebouwen

In een oud gebouw, dat weinig of helemaal niet geïsoleerd is, is zelfs de beste berekeningsmethode nutteloos. Het gebruik van infrarood verwarming loont niet. Daarom moet je conventionele verwarming gebruiken met gas, olie of pellets. Ook al is de infrarood verwarming bijna onderhoudsvrij, dit maakt de vereiste energiekosten en de aanschafkosten niet goed.

Een nieuw gebouw met infrarood verwarming..

…is de moeite waard als het nieuwe gebouw goed geïsoleerd is. Infrarood verwarming kan ook zinvol zijn voor een gerenoveerde zolder met goede isolatie. Hier is de installatie van conventionele radiatoren vaak al te duur en te ingewikkeld.

De combinatie van een fotovoltaïsch systeem en infrarood verwarming kan in sommige gevallen zinvol zijn. Alvorens dat te doen, moet zo’n oplossing echter op haar economische doelmatigheid worden gecontroleerd. Het is belangrijk te weten dat er geen overheidssubsidies zijn voor het gebruik van infrarood verwarming.

Heeft het zin om het in een vakantiehuis te gebruiken?

Voor een vakantiehuis of een vakantie-appartement kan een infrarood verwarming goed gebruikt worden. Hier is de gebruiksperiode meestal maar een paar weken per jaar. Het is ook gemakkelijk te hanteren en de kamers warmen snel op. Als het eigendom erg afgelegen ligt of zelden gebruikt wordt, kan het gebruik ervan zonder aarzeling worden aanbevolen.

De verscheidenheid aan ontwerpen

Infraroodverwarmers worden gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan uitvoeringen. Er zijn ook verschillende vormen verkrijgbaar. Zo worden bijvoorbeeld bolvormige infraroodverwarmers gebruikt in trappenhuizen. Infrarood verwarmingspanelen versieren kerken en worden direct onder de kerkbanken gemonteerd.

Vooral populair zijn infraroodverwarmers met plaatjes. Deze kun je kiezen naargelang de stijl van het interieur. Meestal vind je deze paneel-infraroodverwarmers in de keuken, badkamer of kantoor. Het is zelfs mogelijk infraroodverwarmers te kopen met een leistenen oppervlak, waarop aantekeningen gemaakt kunnen worden, zoals op een schoolbord.

Ook populair in de badkamer zijn spiegel-infraroodverwarmers. Deze kun je gebruiken als spiegel, maar ook als handdoekenrekje. Het handdoekenrek droogt niet alleen, maar verwarmt tegelijk. Voor de serre wordt een glas-infrarood verwarming aanbevolen. Er is dus een geschikte infrarood verwarming voor elke kamer.

(* = affiliate link / beeldbron: Amazon affiliate programma)

Infraroodverwarmers zijn absoluut aan te bevelen voor eenpersoonskamers. Voor ongeïsoleerde huizen kun je echter beter op gewone kachels overschakelen.

53 gedachten over “Infrarood verwarming – Is het de aanschaf waard?

 1. skyreveryHainc

  [url=https://skyrevery.ru/informacia/kak_vybrat_pravilnyj_chastnyj_samolet/]Как выбрать правильный частный самолет? – SkyRevery[/url] – подробнее на нашем сайте [url=https://skyrevery.ru]skyrevery.ru[/url]
  [url=https://skyrevery.ru/]Аренда частного самолета[/url] с экипажем в компании SkyRevery – это выбор тех, кто ценит свое время и живет по своему расписанию!
  Аренда частного самолета помогает экономить самый важный ресурс – время. Арендовав частный самолет, именно Вы решаете, когда и куда полетите. Для выполнения чартерных рейсов мы предлагаем частные самолеты иностранного производства, гарантирующие высокий уровень комфорта и безопасности полета. Внимательные бортпроводники и высокопрофессиональные пилоты сделают Ваш полет максимально приятным и удобным.
  Когда Вам нужна [url=https://skyrevery.ru/]аренда самолета[/url] срочно, мы можем организовать для Вас вылет по готовности от 3 часов с момента подтверждения.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *