Tegels schoonmaken, maar op de juiste manier! Tips en trucs

De belangrijkste feiten in een notendop
 • Om tegels goed schoon te maken heb je niet meer nodig dan lauw water en een standaard schoonmaakmiddel.
 • Wees voorzichtig bij het schoonmaken van het voegsel.
 • Kalkvlekken zijn het gemakkelijkst te verwijderen met azijnessence.

Tegels zijn gemakkelijk schoon te maken en slijtvast. Niettemin moeten ze van tijd tot tijd schoongemaakt worden. Door tegels goed schoon te maken gaan ze optisch glanzen. Zo kun je tientallen jaren van de tegels genieten, zowel op de muur als op de vloer.

Tegels in de badkamer schoonmaken

Keramische en porcellanato tegels zijn gemakkelijk schoon te maken. Alle gewone huishoudelijke schoonmaakmiddelen kunnen dus gebruikt worden om ze schoon te maken. Zelfs schoonmaakmiddelen die zuur bevatten kunnen gebruikt worden. De tegels vinden het niet echt erg.

Fliesen reinigen

In de badkamer moeten de tegels tegen heel wat bestand zijn. Of je nu baadt, doucht of tanden poetst, de tegels worden aan een voortdurende belastingstest onderworpen. Op een gegeven moment is de tijd gekomen. Het alledaagse vuil moet weg. Je kunt glasreiniger gebruiken, maar ook een huishoudelijke allesreiniger. Doe een paar straaltjes in een emmer lauw water en je kunt de tegels met een doekje gaan schoonmaken. De tegels worden drooggewreven met een microvezeldoek. De tegels zijn schoon. Spoelglansmiddel en haarshampoo kunnen ook heel goed gebruikt worden om de tegels in de badkamer schoon te maken.

Het is moeilijker met kalkvlekken op de tegels. Behalve wat meer kracht helpt azijn ook. Doe een paar scheutjes azijn in lauw water en maak de tegels schoon met een vod. Als je hiermee klaar bent, spoel je de tegels weer af met helder warm water. Wees voorzichtig met de voeglijnen. Azijn is zuur en zal daarom de voeglijnen aantasten.

(* = Affiliate link / Image source: Amazon affiliate programma)

De keukentegels schoonmaken

In een keuken wordt gekookt en waar gekookt wordt zijn vet- en sausvlekken aan de orde van de dag. Hier komt een afwasmiddel van pas. Het wordt toegevoegd aan lauw water en dan worden de tegels met een doek ingewreven. Als de vlekken erg hardnekkig zijn, gebruik dan kwarkzeep. De vlekken worden een beetje geweekt en kunnen dan gemakkelijk met een doekje verwijderd worden.

(* = affiliate link / beeldbron: Amazon affiliate programma)

De vloertegels schoonmaken

Er hoopt zich vaak veel vuil op de vloer op. Daarom gaat men bij het schoonmaken van de vloertegels als volgt te werk:

 1. Veeg stof en vuil op
 2. neem een emmer lauw water en doe er allesreiniger, afwasmiddel of vloerreiniger in
 3. gebruik bij hardnekkige vlekken een borstel en laat de vlekken van tevoren even weken
 4. veeg de vloer ten slotte met schoon water schoon
 5. droog de vloertegels af met een microvezeldoek.

Om het stof en vuil op te vangen, kun je ook een stofzuiger gebruiken. Je moet er wel op letten dat je een opzetborstel voor harde vloeren gebruikt.

Het isbeter geen schoonmaakmiddelen te gebruiken die verzorgingsproducten bevatten. Als je ze vaak gebruikt, kan dat leiden tot de vorming van een kleverige laag op de tegels, bestaande uit vet, was of plastic. Dit beïnvloedt de hygiëne, het uiterlijk en de slipweerstand. De tegels zijn dan ook niet meer zo gemakkelijk schoon te maken. De tegels zien er besmeurd uit.

De raamstofzuiger als alternatief

Veel mensen maken hun ramen tegenwoordig schoon met een raamstofzuiger. Deze zijn in de loop der jaren populairder en technisch beter geworden. Daarom komen steeds meer mensen op het idee om hun tegels ook met een raamstofzuiger schoon te maken. Als je dol bent op druppels, kun je een raamstofzuiger gebruiken. Alle anderen wordt het afgeraden. De tegels schoonmaken met een raamstofzuiger is immers niet zo eenvoudig. Glasoppervlakken zijn glad en zonder voegen. Met tegels ziet het er anders uit. De tegels worden steeds onderbroken door de tegels. Schoonmaken is daardoor moeilijker en het resultaat is vaak niet bevredigend.

Huishoudelijke tips om tegels schoon te maken

Naast de conventionele schoonmaakmiddelen zijn er nog beproefde huismiddeltjes:

 1. Als de tegels niet meer glanzen, zal ammoniak ze weer doen glanzen.
 2. Tegels van steengoed, keramiek en porselein kunnen met zuurhoudende middelen gereinigd worden omdat ze zuurbestendig zijn. Met natuurstenen tegels moet echter voorzichtig worden omgesprongen. Azijn mag hier niet gebruikt worden. Voor natuurstenen tegels kun je het beste zachte zeep gebruiken.
 3. Vloeibaar afwasmiddel kan ook gebruikt worden om de tegels schoon te maken. Schoonmaken gebeurt zoals gewoonlijk. Giet het vloeibare schoonmaakmiddel in een emmer lauw water, wrijf er met een doek over en spoel de tegels daarna af met schoon water en droog af.
 4. Ook sterk vervuild en verkalkt voegsel kan met zuiveringszout schoongemaakt worden. Breng het zuiveringszout aan op een vochtige spons en wrijf ermee over de aangetaste plek.
 5. Vuil water moet regelmatig ververst worden, anders slaat het vuil uit het vuile water weer neer in de voegen. De gewrichten kunnen zo beschadigd raken.
 6. Als je de tegels op een milieuvriendelijke manier wilt schoonmaken, kun je sinaasappelschillen gebruiken. Je wrijft de binnenkant van de schil over de tegels, die ook verkalkt zijn, laat het geheel een tijdje inwerken en spoelt af met helder water. Zeer hardnekkige vlekken kunnen met een spons verwijderd worden.
 7. Wie voegspecie met chemische schoonmaakmiddelen schoonmaakt, heeft een effectief middel in handen, maar vervuilt het milieu. Sommige mensen reageren ook allergisch. Huismiddeltjes in dit geval zijn zuiveringszout en azijn of zuiveringszout en azijn. Beide varianten verwijderen zelfs de meest hardnekkige vlekken.
 8. Als je een zuur reinigingsmiddel zoals azijn wilt gebruiken om tegels schoon te maken, moet je het voegsel eerst goed bevochtigen met helder water. Dan is de azijn verdund en doet minder schade aan het voegsel.

Maak je eigen tegelreiniger

Om zelf tegelreiniger te maken neem je gewoon drie eetlepels zuiveringszout en vermengt dat met een theelepel azijn en een eetlepel water. Meng het geheel goed in een kom en breng het dan met een tandenborstel op de tegels aan tot het schuimt. Laat even inwerken en veeg dan af met lauw water. Als alternatief kun je citroenzuur gebruiken als vervanger voor azijn.

Milieuvriendelijke reiniging van voegspecie

Een stoomreiniger is grondig en milieuvriendelijk. Het kan gebruikt worden om voegspecie zonder problemen schoon te maken. Ze zijn handig en redelijk geprijsd. Het door de stoom opgeloste vuil moet echter onmiddellijk verwijderd worden met een doek en lauw water. Als je dit niet doet, komt het vuil weer in het voegsel.

Schimmel in de badkamer – nee dank je!

Vocht en hitte in combinatie met zeepresten of haren zijn voldoende om schimmel te doen ontstaan. Regelmatig luchten helpt. Je moet ook op de kamertemperatuur letten. Een constante 24 graden Celsius in de badkamer is ideaal. Als het temperatuurverschil tussen het warme water uit de kraan en de muren te groot is, vormt zich waterdamp. Dit zet zich af op het voegsel en de tegels. Het voegmiddel moet daarom na het douchen altijd afgespoeld en daarna drooggewreven worden. Als je de douchewand open laat, heeft schimmel geen kans.

Tegels schoonmaken is helemaal niet moeilijk, want veel schoonmaakmiddelen maken het werk gemakkelijker.

24 gedachten over “Tegels schoonmaken, maar op de juiste manier! Tips en trucs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *